Βιογραφικό

Η Δάφνη Τατιάνα Παπανικολάου είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας και του μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΜΕ και Ψυχολογία του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η σημασία της ψυχικής λειτουργίας στην εκδήλωση σωματικών νοσημάτων και διαταραχών.


Έχει εργαστεί για 14 χρόνια στην Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου Κηφισιάς παρέχοντας ψυχοθεραπεία σε ενήλικες και εφήβους, συμβουλευτική σε μαθητές και καθηγητές στα σχολεία του Δήμου και Κλινική εποπτεία σε ψυχολόγους.

Επίσης εργάστηκε στο Δήμο Άνω Λιοσίων, στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια θεωρητικού και βιωματικού χαρακτήρα για το επαγγελματικό προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών με τίτλο: « τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων, η διάδρασή τους με το εξωτερικό περιβάλλον» και στο Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, διεξάγοντας ψυχομετρικές αξιολογήσεις και ψυχοθεραπεία σε γονείς, παιδιά και βρέφη.

Έχει οργανώσει θεραπευτικές ομάδες στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών, με ψυχικά ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός με διαβητικούς ασθενείς σε συνεργασία με Διαβητολόγο. Ως καθηγήτρια δίδαξε στα ΙΕΚ Προσχολικής Αγωγής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στην Ψυχοσωματική» της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας – IPSO P. MARTY και έχει κάνει την προσωπική της διδακτική ανάλυση και εποπτεία με ψυχαναλυτές της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια και εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων στους τομείς της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχοσωματικής, της θεραπείας μέσω τέχνης και της ψυχανάλυσης. Είναι μέλος της Balint Society UK και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής ομάδας Balint.

Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού www.lapsus.gr,  το οποίο έχει στόχο να παρέχει στο κοινό ένα χώρο για ψυχολογική σκέψη και επεξεργασία ζητημάτων της εποχής.

Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά όπου παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες, εφήβους κ παιδιά για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών δυσκολιών και διαταραχών καθώς και Κλινική εποπτεία σε  ειδικούς ψυχικής και σωματικής υγείας όπως ψυχολόγους, ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς  για δυσκολίες που προκύπτουν στην εργασία τους.